'Donderdag konden de buurtbewoners van omgeving Wuytsbergen in de pers lezen dat de inmiddels beruchte knip van Wuytsbergen wordt uitgesteld tot 19 november', zegt Els Sterckx, gemeenteraadslid Vlaams Belang.

'Sinds de plotse bekendmaking van deze 'verkeersfilter' zijn heel wat buurtbewoners in de pen gekropen. Er zijn een boel vragen, heel wat opmerkingen en zelfs een petitie overgemaakt aan het stadsbestuur.

Vlaams belang zal op de gemeenteraad van vanavond een aantal bedenkingen formuleren:

Zo vraagt de partij zich af in hoeverre er nog rekening gehouden zal worden met opmerkingen vanuit de buurt, aangezien de knip er toch sowieso komt na de infosessie.

Werd er bij het opstellen van dit plan ook rekening gehouden met sluipverkeer langs een aantal andere straten? Dergelijke ingrepen verleggen een probleem vaker dan dat ze het oplossen.

Sinds 2016 is het doorgaand verkeer bovendien al gedaald van 40% tot 22%. Zijn dergelijke ingrepen dan nog wel nodig? De huidige bloembakken, hoewel zeker ook voor verbetering vatbaar, zijn tijdens de spits bovendien al een serieuze verkeersremmer.

Verder zullen ophaaldiensten en hulpdiensten dikwijls niet meer de kortste route kunnen nemen en zelfs verplicht worden om een spoorweg te kruisen. We weten allemaal hoe lang dat in Herentals kan duren.

Misschien moet eerder een zone 30, woonerf of fietsstraat in overweging genomen worden.

Er is zo'n 170.000 euro voor handen voor een herwaardering van deze omgeving, daar moet zeker iets structureler dan een doodgewone wegversperring mee te realiseren zijn.

Vlaams Belang hoopt op klare antwoorden van de bevoegde schepen. Hopelijk wordt de inbreng van de burgers gewaardeerd en durft men terug te komen op oude beslissingen', besluit Sterckx.